Ügyfélkapu

Csak tiszta Forrásból  
   

Előfordul, hogy egy hatóság hasonlóan működik, mint egy piaci cég. Még a vállalatirányítási rendszere is ugyanaz lehet - amelyet bevezetnek, használnak s némelykor lecserélnek. Ez utóbbi történt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) esetében is: az SAP-t váltotta a Forrás.

Az NMHH kiszámlázott díjakból tartja fent magát számlakibocsátása így tízezres nagyságrendű, hasonlóan egy termelő vállalatéhoz. Ezért kezdettől hangsúlyos szerepet kap a pénzügy-számvitel, amit ez év elejéig az SAP 5.0-s, költségvetési feladatok ellátására alkalmassá tett verziója támogatott. Olyan modulok kerültek előtérbe, mint a számlázás, a pénztár, a kiküldetések elszámolása, a készletgazdálkodás, a leltár vagy a beszerzés.
Sorbán János, az NMHH gazdasági igazgatója több okra vezeti vissza azt, hogy miért vált szükségessé mégis a szoftver teljes lecserélése.

Drága volt és akadozott

Először is, 2012 márciusában megszűnt az említett verzió támogatása, így a további fejlesztés és a törvényi változások követése lehetetlenné vált. Az újabb verzióra való áttérés sok százmillió forintos költséggel járt volna, ráadásul már eddig is évi 150 milliót költöttek a szoftver üzemeltetésére, karbantartására.

A szoftver üzemelése is akadozott. Az egyedi fejlesztések eluralták a rendszert, nagy függőséget és anyagi megterhelést okozva. Gondot okozott az is, hogy a tényleges munkát a fővállalkozó alvállalkozói végezték, és ez a hálózat 2011-ben lényegében szétesett. 2011 végén érett meg az idő a cserére. Három hónap telt el ajánlatkéréssel és értékeléssel. A hét pályázó ajánlatai közül szakmai alapon kettő maradt talpon. Az egyik, érdekes módon, ugyancsak az SAP, de annak már a költségvetési feladatokat is kezelő, 6.0-s verziója volt, a másik pedig a GriffSoft kifejezetten az államigazgatásra szabott Forrás rendszere. Végül ez utóbbi lett a nyertes.

"Ez a projekt számunkra több szempontból is kiemelkedően fontos volt. Egyrészt az SAP leváltása mindig egy magasra tett mérce megugrását jelenti. Másrészt az ügyféllel közösen olyan döntést hoztunk, hogy a Forrás legújabb verzióját, a Forrás.NET-et vezetjük be, amelyet éles körülmények között még nem használt senki" - mondja Szajbély György, a GriffSoft elnök-vezérigazgatója.

Költségszámítás

A választásban nem kis szerepet játszott az a hat évre szóló költségszámítás (tco), amely kimutatta, hogy a Forrás esetében a tco kevesebb mint fele, éves üzemeltetési költsége pedig ötöde a rivális szoftverének. Az sem volt utolsó szempont, hogy a Forrás a költségvetési szerveknél a legelterjedtebb program (20 ezer fölött van a felhasználóinak a száma), speciálisan e szféra számára készült, s egy kormányzati projekt részeként ingyenesen lehet a licencéhez hozzájutni. Sokat nyomott a latban, hogy a GriffSoft 100 fős tapasztalt szakembergárdája biztosítja a bevezetés és üzemeltetés sikerét. Fő erőssége a szoftvernek az ellenőrzési funkció, amely a pénzügyi folyamatokat ellenőrzi, monitorozza, s a kontrolling és a tervezés mellett az egyik részét képezi a vezetői információs rendszernek.

Összekapcsolás

A projekt 2012 júniusában indult alapos igényfelméréssel. Ennek eredményeként a Forrást az NMHH nyolc szakmai rendszerével kapcsolták össze interfészekkel. A rendszer 2013. január 1-jével el is indult. "Büszke vagyok rá, hogy a rendszert sikerült határidőre bevezetni, s a napi munka fennakadása nélkül el is indult, annak ellenére, hogy az adatmigrációval meg kellett küzdenünk" - mondja Sorbán János.

A teljes projekt idén júliusban zárul, ekkorra a felhasználók teljes száma elérheti a nyolcvanat. Mindennapi munkájában azonban csak 25-30 munkatárs használja a Forrást. A rendszer egyébként az NMHH autonóm államigazgatási besorolása miatt nem asp modellben, hanem az NMHH saját szerveréről szolgálja ki a felhasználókat.

"A bevezetett rendszer jelesre vizsgázott, rugalmassága, korszerű megjelenése, megújult technológiai háttere nagyban hozzájárult a projekt sikeréhez" - összegzi Szajbély György.