Ügyfélkapu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2015. június 30.

 

 

 

SAJTÓKÖZLEMÉNY 

 

 

3D ABRONCSSZKENNER PROJEKT ZÁRÁSRÓL

A RONCSOLÁSMENTES ANYAGVIZSGÁLAT ÚJ DIMENZIÓJA

 

 

2015. júniusára, két magyarországi egyetem, egy informatikai nagyvállalat és egy nonprofit kutatóhely összefogásával elkészült 3D Abroncs Szkenner, mely egy kifejezetten a gumiabroncs gyártás minőségbiztosításra tervezett célberendezés. A 421 996 831 forintnyi európai uniós támogatásból megépülő berendezés Szegeden, az erre a célra kialakított, az OSSKI által engedélyezett röntgen laboratóriumban került telepítésre. A berendezés alkalmazható a szabványok miatti roncsolásos vizsgálatok kiváltására, vulkanizálás előtti minőség ellenőrzésére, új termék fejlesztésének támogatására, hibák modellezésére és azok élettartamra gyakorolt hatásának vizsgálatára.

 

Magyarország szerepe a világ gumiabroncsgyártásában évről évre meghatározóbb. A gépjárművek sebességének növekedése, a gyártósorok hatékonyságénak emelkedése és nem utolsó sorban a környezetvédelmi szempontok miatt, indokolt egy újabb minőségbiztosítási rendszer bevezetése a gumiabroncs gyártásban. Ennek a ténynek a felismerése eredményezte a 3D Abroncs Szkenner projekt létrejöttét, a GriffSoft Informatikai Zrt., a Pillar Európa Nonprofit Kft. a Széchenyi István Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem összefogásával, melynek eredményeként elkészült a világon egyedülálló roncsolás mentes gumiabroncs vizsgáló berendezés.

A 3D Abroncs Szkenner egy olyan roncsolás mentes anyagvizsgálati berendezés, mely a röntgen és CT üzemmódok kombinációjával percek alatt képes detektálni a gumiabroncsban lévő hibákat. Ezt a kivételes hatékonyságot két egymást kiegészítő, szabadalmaztatott innováció biztosítja. Az abroncs geometriáját kihasználva, a mechanika képes a detektoregységet a vizsgálati tárgy geometriai középpontjába helyezni, így a kifejezetten erre a célra fejlesztett diszkrét tomográfiás algoritmus kevesebb, de mégis pontosabb vetületi képből rekonstruálja annak belső szerkezetét. A berendezés alkalmazható a szabványok miatti roncsolásos vizsgálatok kiváltására, vulkanizálás előtti minőség ellenőrzésére, új termék fejlesztésének támogatására, hibák modellezésére és azok élettartamra gyakorolt hatásának vizsgálatára.

A projekt bemutatásra került a 2015 –ös Tire Technology Expo –n Kölnben, ahol abroncsgyártókkal, és eszköz beszállítókkal is sikerült együttműködéseket kialakítani, mely alapján a közös piaci bevezetés, mint következő lépés fogalmazódott meg.

 

További információ kérhető:

 

 

Pénzes János - GriffSoft Informatikai Zrt. 

Szoftverfejlesztési igazgató

+36/62-549-100

janos.penzes@griffsoft.hu