Ügyfélkapu

6. Oktatás (Forrás rendszer használat betanítás)

 

 

A bevezetést követően a felhasználói kör változása, illetve az alkalmazás változása miatt szükség lehet további oktatások megtartására. Ebben az esetben az Ajánlattevőnek vállalnia kell az oktatások megtartását a csatlakozott intézmények megrendelése alapján. 

Az oktatást lehetővé kell tenni online módon vagy személyesen az ügyfél, illetve az Ajánlattevő által biztosított helyszínen.

 

6.1.) Tantermi oktatás (cikkszám: FORRAS245010) 

 

Tantermi oktatás esetén az oktatás személyes jelenléttel, vagy az Ajánlattevő által biztosított oktatási infrastruktúrán és oktatási helyszínen kerül megtartásra, vagy azoknál az oktatásoknál, ahol az oktatótermet az oktatást igénybe vevő biztosítja, az ügyfél által biztosított infrastruktúrán.

Nem az Ajánlattevő által biztosított helyszín esetén a tantermi oktatás igénybevételéhez a Forrás rendszer gyártójának honlapján aktuálisan közzétett feltételek szerinti követelményeket kell biztosítani.

 

 

6.2.) Online oktatás (cikkszám: FORRAS245020) 

 

Online oktatás esetén az oktatás személyes jelenlétet nem igénylő, online formában (távoli eléréssel, online alkalmazással) kerül lefolytatásra. Ajánlattevőnek az oktatási tematikát, az oktatási tananyagot és az oktatási feladatsort elektronikus formában kell biztosítania a résztvevők részére.

Az Online oktatás igénybevételéhez a Forrás rendszer gyártójának honlapján aktuálisan közzétett feltételek szerinti követelményeket kell biztosítani.

 

A Tantermi és az Online oktatásokra együttesen érvényes követelmények:

 

Oktatási infrastruktúra (oktatási szerver, kialakított adatbázisok, Forrás kliens):

 

Az oktatásoknak vagy az Ajánlattevő által biztosított oktatási infrastruktúrán kell lebonyolításra kerülniük (online oktatás vagy Ajánlattevő által biztosított oktatási helyszín esetén) vagy azoknál az oktatásoknál, ahol az oktatótermet az oktatást igénybe vevő biztosítja, az ügyfél által biztosított infrastruktúrán.

Ebben az esetben az ügyfélnek a Forrás rendszer gyártójának honlapján aktuálisan közzétett feltételek szerinti követelményeket kell biztosítani és el kell végeznie az alábbi feladatokat:

 • Az Ajánlattevő által átküldött adatbázisok alapján működőképes Forrás környezet biztosítása a legfrissebb verziókkal, felhasználónként külön oktatói adatbázisok létrehozásával.
 • Az Ajánlattevő által átküldött kliens fájlok alapján működőképes Forrás környezet biztosítása a legfrissebb verziókkal.
 • A kliens gépek adatbázis elérésének biztosítása a Forrás topológiának megfelelően, az Ajánlattevő által biztosított dokumentáció alapján.
 • Az Ajánlattevő által megadott ellenőrző lista alapján a rendszer ellenőrzése kliens oldalról.
 • Rendszermérnöki támogatás: A Forrásban történő rögzítés elindulását követő két órában rendszergazdai ügyelet biztosítása az esetleges hibák elhárítására.

 

Azoknál az oktatásoknál, ahol az oktatótermet és az oktatáshoz szükséges szerver és kliens környezetet az oktatást igénybe vevő biztosítja, ugyanakkor az oktatáshoz kapcsolódó Forrás szoftverkörnyezetet nem tudja biztosítani, az oktatás igénybevételéhez Támogatás távoli munkavégzéssel (cikkszáma: FORRAS246020) megrendelése  is szükséges az „Oktatási infrastruktúra kialakítása” szolgáltatására vonatkozóan azért, hogy az oktatási adatbázisok és az oktatási szoftverkörnyezet kialakítását a Megrendelőnél az Ajánlattevő el tudja végezni az alábbi feladatokkal kapcsolatban:

 • (távoli) oktatószerver biztosítása (MS SQL)
 • adatbázisok szaporítása
 • install telepítése
 • legfrissebb verziójú Forrás rendszer biztosítása
 • rendszermérnöki támogatás
 • adatbázisok archiválása oktatást követően 

 

Fogalmak, megnevezések:

 

Oktató: Az Ajánlattevő feladata oktató biztosítása az oktatásokhoz. Minden cikkszám esetén szükséges.

Segédoktató: Tantermi laborszerű oktatás esetén az oktatón felül Ajánlattevőnek segédoktatót is kell biztosítania, amennyiben az oktatott létszám a 25 főt, - meghaladja. A segédoktatónak úgy kell segítenie a lemaradt résztvevők felzárkózását, hogy közben az oktatott csoport többi tagja az oktatási tematika szerinti ütemben haladjon az oktatóval. 

Oktatási infrastruktúra: Az az informatikai környezet, amely a laborszerű oktatások szerver- és kliens környezetét tartalmazza függetlenül attól, hogy az oktatás személyesen vagy online térben kerül megtartásra. Az oktatási infrastruktúrán futtatható Forrás alkalmazásnak kell lennie, oktatandó személyenként egy külön oktatói adatbázissal.

 

Oktatás típusok:

 

 • Kivetítős oktatás

Az oktatónak ki kell vetítenie az oktatási anyagot, annak érdekében, hogy a résztvevők az oktató által bemutatottaknak megfelelően követhessék nyomon a gazdasági események rögzítését. Ebben az esetben a felhasználók nem dolgoznak önálló adatbázisban, a gyakorlatban nem követik az oktató utasításait, kizárólag az oktató által elmondottakat figyelhetik, követhetik nyomon.

 

 • Laborszerű oktatás

Laborszerű oktatás esetén a tényleges munkavégzési környezethez hasonló informatikai feltételek biztosítása szükséges, azaz Ajánlattevőnek tantermi oktatás esetén a résztvevők számára olyan személyi számítógépeket/laptopokat kell biztosítania, amelyek segítségével az oktatási célú alkalmazás szerver és az oktatói adatbázisok elérhetőek lesznek.

Ajánlattevőnek az oktatási tematikát, az oktatási tananyagot és az oktatási feladatsort elektronikus formában és nyomtatott formában is biztosítani kell a résztvevők részére.