Ügyfélkapu

Határozatok pénzügyi analitikája modul

 

A határozatok pénzügyi analitikája modul egy intézmény olyan bevételeinek és kiadásainak a nyilvántartására és a vele kapcsolatos teendők bonyolítására szolgál, melyekhez nem kapcsolódik számlázási tevékenység, azaz melyek pénzügyi előírása nem számlázás alapján történik. Leggyakrabban előforduló ilyen gazdasági esemény a Munkáltatói kölcsön.
A lakás célú munkáltatói kölcsönök nyilvántartása az OTP elszámolása alapján történik. A teljesítések fogadása és rögzítése és azok beazonosítása, azaz hozzárendelése egy-egy határozathoz automatizálva van. Lehetőség van a teljesítések (törlesztések, befizetések) automatikus fogadására postai, illetve banki állományból.
A fogadott teljesítéseket egy beazonosító algoritmus rendeli hozzá a határozatokhoz.

A határozatok pénzügyi analitikája modul szerves része a Pénzügyi-számviteli alrendszernek.
A HPA modulnak vannak saját törzsei, ilyen pl. az ügyfél törzs. A HPA nem épül rá a standard partner törzsre, mivel más jellegű adatokat kell nyilvántartani az ügyfelekről.
A gazdasági események, azaz a bevételek vagy kiadások egy-egy határozathoz kapcsolódnak, azaz határozat (szerződés) alapján valósulnak meg.

A bevételek és kiadások előírása ütemezhető és több részletben is megvalósítható.
A határozatok nyilvántartása a következőket teszi lehetővé:

Határozat adatainak rögzítése (beolvasása)

  • egy adott határozat fej adatainak felrögzítése (pl. ügyfél azonosító, határozat kelte, határozat típusa, határozat összege stb.)
Előírások ütemezése
  • a határozat ütemezésének leírása (pl. határozat teljes összege, teljesítés kezdete és vége, részletek száma, részletek összege stb.)
Az ütemezés alapján megállapított részletek kifejtése
  • a részletek kifejtése (az ütemezés alapján a teljesítendő részletek letárolása dátumbélyeggel, egy nyilvántartási táblába)
Határozat változásainak nyilvántartása és hatása
  • a határozat, az idők folyamán történő változásainak nyilvántartása és hatásának automatikus átvezetése a kifejtett részleteken.

Az általános lekérdező segítségével minden tábla (törzsadat és nyilvántartás) lekérdezhető és tetszőleges lista állítható elő belőle.
Az olyan a kimutatásokhoz szükséges adatok, melyek nem állíthatóak elő egyszerű lekérdezéssel (pl. rövid és hosszú lejáratú kintlévőségek), egy elő leválogatás, azaz adatelőkészítés után kérdezhetők le.
Az ügyfelek számára tetszőleges levél készíthető, természetesen a nyilvántartásban lévő adatok felhasználásával.