Ügyfélkapu

A Forrás ügyviteli rendszer termelés elemző modulja rendszere a nagy volumenű sorozatgyártást végző vállalatok termelési tevékenységét támogatja. A rendszer receptúra (gyártmányleírás) és receptúrához kapcsolódó egyéb költség leírás alapján képes a gyártandó termék előkalkulációjára, gyártási utasításokhoz (gyártási lapok –programok–) kapcsolódó norma szerinti anyag utalványozásra, gyártott termékek önköltségen való nyilvántartására, a rá utalványozott anyagok és egyéb norma szerinti költségek alapján. Segítséget nyújt, a norma és a tény felhasználások eltéréseinek kimutatására, valamint a gyártáshoz könyvelt egyéb közvetlen költségek és norma szerinti költségek eltérésének kimutatására.


A rendszer felépítése

Receptúrák (gyártmány leírások)
A gyártandó termékek darabjegyzékeinek regisztrálását végzi. Itt lehetőség van, „bontó” jellegű receptúra megadására is (amikor több anyagból nem feltétlen 1 termék keletkezik, hanem több is).
Lehetőség van a gyártott termékek előállításához szükséges norma szerinti költségek megadására is. Ezzel árazhatja a program a gyártott készleteket.

Gyártási utasítások (gyártási lapok)
Napi gyártási utasítások megadására van lehetőség akár műszakonkénti bontásban. A program számolja a receptúra szerinti felhasználást, és itt csak az ettől való eltérés rögzítésére van szükség. Ezen a felületen van lehetőség, a bontó jellegű receptúráknál, a gyártás eredményeként előálló több cikk, valós gyártási mennyiségeinek megadására is. A program automatikusan előállítja a raktári bevételezési és kiadási bizonylatokat is. A készletek nyilvántartása akár szériánként (sarzsonként) is történhet. Ha a receptúrához volt megadva norma szerinti gyártási költség, akkor azzal is árazásra kerülnek a gyártott készletek. Ettől függetlenül persze lehetőség van, a gyártott készletek elszámoló áras nyilvántartására is (a rendszer paraméterezésének függvényében). Ebben a részben van lehetőség, a tény és norma szerinti felhasználások összevetésének lekérdezésére.

Értékesítési árkalkuláció, lekérdezések
Heti bontású értékesítési ár kalkulációt biztosít a program, a gyártott termékekre. Lehetőséget teremt még az értékesítés előtt egy ár kalkulációra, a beépülő anyagok aktuális árai és egyéb költség típusok norma szerinti áraival történt számításra. Külön lekérdező felület van arra, hogy a gyártott termékek kalkulált árai milyen összetevőkből állnak.